mandag 8. mars 2010

Henrik Ibsen


Henrik Ibsen ble født i Skien 20. mars 1828. Han var en norsk lyriker og dramatiker, og har hatt stor betydning, både nasjonalt og internasjonalt. Han har skrevet en masse verk, som for eksempel; Peer Gynt, Kejser og Galilæer og Et Dukkehjem. Han døde 23. mai 1906 i Kristiania.(kilde: Wikipedia)


Peer Gynt er et dramatisk dikt som Henrik Ibsen skrev. Det er det mest kjente, norske teaterstykket, og det blir fortsatt spilt i dag. Historien foregår i et bondemiljø på 1800-tallet. Peer Gynt er 20 år gammel, som liker å slryte av ting han ikke har gjort. Han stikker av med en brud opp i fjellene. Han sender bruden ned igjen, og blir lyst fredløs pågrunn av dette. oppi fjellene møter Peer en hulder som er datter av Dovregubben. Han holder på å bli et troll selv, men gidder ikke. Så kommer det en ung pike opp til han, som vil bo hos han. per er glad og fornøyd med livet, til en dag da Huldra kommer med en trollunge som hun mener at Peer er faren til. Peer stikker så av.

Han drar ut i verden og blir rik - fattig - rik - fattig ogsåvidere.
Tilslutt drar han tilbake til norge som en gammel mann. Skipet han er på synker og masse rart skjer. Så blir han frelst gjennom Solveigs kjærlighet.(Kildre: Denne siden)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar